ITA  ENG  DEU  SLO

Uporaba piškotkov

Izjava o uporabi piškotkov in soglasje uporabnika spletne strani

Kot je običajno na spletnih straneh, tudi to spletno mesto uporablja piškotke, male besedilne datoteke, v katere se zapišejo podatki o obisku spletne strani. Piškotki omogočajo, da vas spletna stran prepozna kot edinstvenega uporabnika.
Spletišče pošilja piškotke na vaš terminal (računalnik, tablica, pametni telefon, prenosni računalnik itd.) in si zapomni nastavitve, ki ste jih ob obisku spletne strani nastavili, da jih ob ponovnem obisku ne bo potrebno ponovno nastavljati.
Pravilnik o piškotkih, posodobljen po vstopu v veljavo Uredbe (EU) 2016/679, pojasnjuje:
• vrsto uporabljenih piškotkov;
• kako nadzirati namestitev piškotkov;
• katere piškotke uporablja spletna stran;
• kako ravnati s piškotki in jih izbrisati.

VRSTE PIŠKOTKOV
Začasni ali sejni piškotki
Začasni ali sejni piškotki se ne shranjujejo, ampak se izbrišejo vsakič, ko zaprete brskalnik.
Uporabljamo jih predvsem za preverjanje pristnosti računa, avtorizacije in spletnega brskanja pri storitvah, do katerih dostopamo z registracijo. Potrebni so za varno in učinkovito brskanje.
Uporabljamo jih tudi za analizo internetnega prometa in za lažji dostop do storitev, ki jih ponuja spletna stran.
Trajni piškotki
Trajni piškotki se shranjujejo in ostajajo na računalniku tudi po tem, ko zaprete brskalnik.
Trajni piškotki ostanejo aktivni na računalniku za določen čas, ki lahko traja od enega dne do petih let.
Piškotki prve strani (lastni piškotki) in piškotki tretje strani
LPiškotki prve strani (lastni piškotki) so piškotki, ki jih ustvarja spletna stran in so lahko trajni ali začasni.
S pomočjo teh piškotkov zagotavljamo učinkovitejšo in varnejšo uporabo spletne strani ter lažji dostop do storitev, ki jih ponuja spletna stran.

Piškotke tretje strani uporabljajo naši partnerji in so lahko trajni ali začasni. Tovrstne piškotke uporabljajo, da sledijo vašim obiskom različnih spletnih mest, na katerih oglašujejo.
S pomočjo teh piškotkov lahko spletna mesta spremljajo uporabo spleta za trženjske namene.
Podrobnejše informacije najdete v njihovem pravilniku o zasebnosti.
Tehnični piškotki
Tehnične piškotke uporabljamo izključno za "prenos sporočila prek elektronsko-komunikacijskega omrežja ali, v kolikor je to nujno potrebno, za prenos sporočila ponudniku storitve informacijske družbe, ko naročnik ali uporabnik to izrecno zahteva za zagotavljanje te storitve".
Ne uporablja se jih za druge namene in običajno jih namesti lastnik ali upravljavec spletnega mesta.
Piškotki za profiliranje
Piškotki za profiliranje so namenjeni ustvarjanju uporabniških profilov in jih uporabljajo za spletno oglaševanje v skladu z željami, ki jih je izrazil uporabnik med brskanjem po spletu.

KAKO LAHKO NADZIRAMO NAMESTITEV PIŠKOTKOV?
Uporabnik lahko nadzira nastavitev piškotkov neposredno v brskalniku in tako preprečuje tretjim osebam, da lahko nameščajo piškotke.
Z vstopom na spletno stran uporabnik potrjuje, da se strnja z uporabo in shranjevanjem piškotkov v svoji napravi.
Našo spletno stran lahko obiščete tudi brez uporabe piškotkov. Večina brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Samodejno shranjevanje piškotkov v svoji napravi lahko preprečite tako, da odstranite oznake, ki ustrezajo piškotkom, za katere menite, da niso potrebni. Ravno tako lahko kadar koli izbrišete piškotke, ki so že shranjeni v vaši napravi.
Več informacij o tem najdete v navodilih brskalnika ali elektronske naprave.
Če se odločite, da vaš brskalnik ne bo sprejemal piškotkov, lahko omejite delovanje naše splete strani.
Informacije o upravljanju piškotkov najdete na sledečih brskalnikih: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari in Microsoft Windows Explorer.
V primeru storitve, ki jo zagotavlja tretja oseba, ima uporabnik pravico, da kadar koli ugovarja spremljanju uporabe spletišča. Podrobnejše informacije najdete v njihovem pravilniku o zasebnosti, na povezavi za odjavo, če je izrecno navedena, ali z neposrednim stikom s tretjo osebo.

UPORABLJENI PIŠKOTKI IN SOGLASJE
Naša spletna stran uporablja naslednje vrste piškotkov:
Nujni piškotki: nekateri piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Taki piškotki obiskovalcu omogočajo nemoteno uporabo spletnega mesta. Brez teh piškotkov spletno mesto ne bi delovalo pravilno.
Analitični piškotki: so piškotki, ki jih uporabljamo za izboljšanje uporabniške izkušnje. Informacije, ki jih pridobimo s piškotki nam pomagajo razumeti kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in na podlagi teh se odločamo o funkcionalnih in vsebinskih prilagoditvah.

SPREMLJANJE, STATISTIKA IN PLUG-IN
AWStats
AWStats je pregledovalnik spletne statistike, preveri podatke pretočnih medijskih vsebin, FTP ali poštnih strežnikov in grafično analizira vse informacije, ki jih vsebuje dnevnik strežnika.
Google reCAPTCHA (Google Inc.)
Google reCAPTCHA je varnostna storitev za spletne strani, ki zaščititi stran pred nezaželeno elektronsko pošto (spam) in zlorabo. Uporaba sistema reCAPTCHA je podvržena Googlovemu pravilniku o zasebnosti in pogojem uporabe. Zbrani osebni podatki: piškotki in podatki o uporabi. Kraj obdelave: ZDA - Pravilnik o zasebnosti Privacy Policy
Pripomoček Google Zemljevidi (Google Inc.)
Google Zemljevidi je storitev prikaza zemljevidov, ki jo upravlja družba Google Inc. in ki tej aplikaciji omogoča, da na svojih straneh vključi takšno vsebino. Zbrani osebni podatki: piškotki in podatki o uporabi. Kraj obdelave: ZDA - Pravilnik o zasebnosti Privacy Policy

BRISANJE PIŠKOTKOV
Ko se vaša seja brskanja zaključi, lahko s trdega diska svoje naprave izbrišete zbrane piškotke.
Če želite izbrisati piškotke, ne pozabite, da ima vsak brskalnik svoje upravljanje nastavitev.
S klikom na spodnje povezave dobite potrebna navodila za brisanje piškotkov najbolj uporabljenih brskalnikov.
Microsoft Windows Explorer
Google Chrome
Mozilla Firefox
Apple Safari